Help COPD de wereld uit! Dat begint bij wat we vandaag kunnen doen om de zorg voor patiënten met COPD te verbeteren. Op dit moment heeft het coronavirus een flinke impact op het leven van patiënten met COPD.

Projecten

Chiesi is sponsor van Project Exhale van Health in Slums van prof. dr. Onno van Schayck. Van Schayck is naast dat hij actief heeft meegewerkt aan de vragenlijst over COPD & Corona, al jaren betrokken bij een project in India. De Indiase hoofdstad New Delhi wordt geteisterd door smog. Ook in andere grote steden zoals Mumbai en Bangalore is de luchtkwaliteit zeer slecht. Daarnaast koken slopenwijkbewoners binnen op open vuur en staan hun sloppen blauw van de rook. Een oventje dat samen met de sloppenwijk bewoners is ontwikkeld moet dit probleem helpen oplossen en het leven in de sloppenwijken verbeteren. “De uitstoot van fijnstof gaat drastisch naar beneden”, zegt onderzoeker Onno van Schayck. Dit oventje is een afgesloten geheel, waardoor de verbranding veel beter is. “Door de warmte trekt het vacuüm, waardoor de oven  lucht aantrekt van buitenaf”, legt Van Schayck uit. “Daardoor wordt het heter in de oven en ontstaat er een optimale verbranding.”

Dat is letterlijk van levensbelang in de Indiase sloppen. Want koken op open vuur veroorzaakt niet alleen smog, het is ook heel gevaarlijk voor de bewoners in de krotten.
“Miljoenen mensen sterven aan luchtvervuiling in huis. Het is bij kinderen onder de vijf jaar zelfs doodsoorzaak nummer één”, zegt Van Schayck. “Vrouwen die veel koken op open vuur lopen hoog risico op COPD.”